Denna artikel är uppdaterat 2018-03-07 med förtydligande.

Järn är en väldigt viktig mineral och som de flesta i Sverige har tillräckligt av men det är ingen självklarhet att det är så. Även om vi inte behöver få i oss några gigantiska mängder järn varje dag så finns det ändå en risk att hamna på underskott.

Vanligast är det att kvinnor i fertil ålder och kvinnor efter förlossning kan få problem med detta. Jag har själv t.ex. ätit järntillskott i perioder och det är inget konstigt egentligen.

Är man gravid och funderar på om man behöver järntillskott bör man höra med sin barnmorska om det. Det är i alla fall det råd jag fått och även orsaken till att jag tagit det under graviditet och ett kort tag efter.

Om man bortser från att gravida kvinnor förmodligen är den grupp som har störst behov av järn så har även alla kvinnor i fertil ålder ett större behov av att få i sig lite mer järn än män. Menstruationen är orsaken till detta då kvinnor blir av med järn genom blodet och för att att kunna producera nytt.

Män klarar sig faktiskt generellt sätt väldigt bra eftersom barn som växer behöver normalt sätt få i sig mer järn än en vuxen man. Det är inte konstigt att järnbrist är vanligt förekommande om man kollar på en global nivå. I Sverige är det främst riskgrupper eller om man äter enformig mat som kan behöva tillsätta mer järn än vad man får i sig genom vanlig mat.

Om järnförråden töms kan det snabbt leda till blodbrist vilket för med sig en mängd symptom som trötthet, orkeslöshet, blek, andfådd och nedsatt immunförsvar.

Störst risk i Sverige att drabbas av järnbrist har gravida kvinnor, tonåringar eller kvinnor som förlorar mycket blod vid menstruationer. Vet man att man tillhör någon av de grupperna så kan man se till att försöka äta mat som är rikt på järn och här kommer all kött in i bilden och speciellt det som innehåller mycket blod som blodkorv och lever.

Precis som de flesta mineraler kan för mycket järn också vara dåligt. Vad som är för mycket kan såklart diskuteras men det är inte så svårt om du tar tillskott över rekommendationer att uppnå nivåer som kan leda till järnförgiftning. Du hittar mer information om det hos Livsmedelsverket.

Skulle du tillhöra riskgrupperna kan du dock ganska lugnt följa de anvisningar som finns på kosttillskott med järn. Järntabletter är enkelt att ta men för att undvika att få i sig för mycket av grundämnet så rekommenderas det att du håller dig till det som står i bipacksedeln eller på förpackningen. Är du intresserad av att köpa det som kosttillskott så finns det bra exempel på kosttillskottguiden.nu.

En fördel med kroppen är att den kommer ta upp mer järn om den har ett brist på det och sänka upptaget om den har bra nivåer. Det är en av många bra skyddsmekanismer som finns inbyggda i kroppen och gör att risken för att få i sig för mycket järn är liten om du följer anvisningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation